Flowers

Passende informatie-oplossingen in Flowers

Vraag een offerte aan Ontvang vrijblijvend advies

Bloemen- planten- en bollen: turbulente sectoren met productstromen uit de hele wereld 

Nederland is al decennialang ’s werelds grootste marktplaats van de bloemen-, planten- en bollensector, met zowel aanzienlijke binnenlandse teelt als import en export. En het is een dynamische sector; schaalvergroting en globalisering van de teelt en handel nemen toe. In de snijbloemen productie en -handel vergroten landen die goedkoop en grootschalig kunnen produceren hun marktaandeel. Er is sprake van toenemende internationale concurrentie. De supply chain neemt toe in complexiteit en naast luchttransport is er een toename van containertransport.

De bloemensector staat voor verschillende uitdagingen:

  • Grip houden op internationale logistieke stromen;
  • Borgen van de kwaliteit producten;
  • Risico’s in de supply chain beheersbaar maken;
  • Transparantie en herkenbaarheid van de producent en herkomst van de producten;
  • Aantoonbaar duurzame productieketens opzetten;
  • De positie van de Nederlandse product op de wereldmarkt verstevigen;
  • Borgen van kennisontwikkeling, innovatie en collectieve belangen

Belang van data-uitwisseling en informatiemanagement neemt toe in Flowers 

De ontwikkelingen en uitdagingen in de sector benadrukken de behoefte aan optimale data-uitwisseling en adequaat informatiemanagement. De inzet van informatie systemen ondersteunt het verzamelen en analyseren van data en het ontsluiten van informatie die nodig is om de teelt, het logistieke proces en vraag en aanbod te managen. Een optimale informatievoorziening maakt bijvoorbeeld monitoren van productkwaliteit in de keten, het beheren en delen van kennis over wet en regelgeving en het benchmarken van ketenprestaties of marktinformatie mogelijk. 

De inzet van data wordt steeds intensiever en big data toepassingen geven extra impulsen aan nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Zo geeft het collectief verzamelen van factuurdata en betalingen inzicht in betaalgedrag van klanten, zodat een bloemenexporteur meer zicht krijgt op een nieuw te beleveren klant in het binnen- of buitenland. Het combineren van data van bijvoorbeeld sensoren en beoordeling van individuele planten geeft mogelijkheden voor een verdere verbetering van precisieteelt. En het combineren van social media data met logistieke data kan het inzicht in koopgedrag en koopervaringen van consumenten begroten. Inzet van technologie en ICT dragen bij aan passende oplossingen voor de uitdagingen de bloemen-, planten- en bollensector.

Q-ray: passende informatie-oplossingen in Flowers met kennis van je business 

Q-ray richt zich met haar ICT services en solutions op het adviseren en ontwikkelen van passende oplossingen voor organisaties in de bloemen-, planten- en bollensector. Wij zijn ervaren in het ontwikkelen van informatie systemen voor zowel je interne organisatie als business-to-business en business-to-consumer toepassingen. Behalve webapplicaties biedt Q-ray ook mobiele oplossingen en oplossingen voor optimale berichtenuitwisseling. Wij zijn solution provider van Floricode en werken samen met organisaties als FloraHolland en de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Ontdek hoe ICT jouw organisatie en sector versterkt

Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.

Ontvang vrijblijvend advies