Voedselveiligheidssystemen

Veilig voedsel ‘van boer tot bord’

Vraag een offerte aan Ontvang vrijblijvend advies

Waarborg voedselveiligheid in alle niveaus van de versketen

Voedselveiligheid is een hot item. Al wordt de voedselveiligheid in Nederland goed bewaakt, 100% veilig voedsel bestaat niet. Voedsel kan besmet zijn met ziektemakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen. Daarnaast spelen allergenen en additieven een rol bij veilig en gezond voedsel. Het is aan jou om deze risico’s te beheersen en beperken. In de voedselketen zijn stakeholders als telers, producenten, voedingsindustrie, distributiebedrijven, detailhandel en retailers actief. Voedselveiligheidssystemen beheersen en borgen de veiligheid van voedsel van ‘grond tot mond’, van ‘boer tot bord’. ICT systemen zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Krijg grip op een voedselveilige supply chain
met de Rapid Alerts App

Download de gratis RASFF app om altijd op de hoogte te zijn van Food en Feed safety incidenten 

Download on the app storeDownload on the play store

Voedselveiligheidsmanagement: wat komt daarbij kijken?

Opzet, implementatie en beheer van voedselveiligheidssystemen vormt een uitdagende klus. Aantoonbare voedselveiligheid, verminderde risico’s en aansprakelijkheid, en optimalisatie van het bedrijfsresultaat zijn je beoogde resultaten. En dat vraagt om een integrale aanpak:

  • Opmaken van risicobeoordelingen

  • Opstellen van beheersmaatregelen, procedures en instructies
  • Monitoren van parameters
  • Signaleren van afwijkingen
- Initiëren en opvolgen van acties

  • Rapporteren en analyseren van de data 
  • Her-evalueren van risico’s en processenZonder ondersteuning van gedegen ICT oplossingen is voedselveiligheidsmanagement in voedselketens een lastige, complexe taak. Daar komt bij dat behalve de interne verantwoording je ook verantwoording zult moeten afleggen aan certificerende instanties en inspectie-organisaties.

Je voedsel-veiligheidsmanagement verbeteren is complex maar belangrijk. Daarbij hoort een goed advies.

Ontvang vrijblijvend advies
Voedselveiligheid

Q-ray: ervaren in ICT oplossingen voor voedselveiligheid


Q-ray heeft ervaring in het opzetten van ICT oplossingen voor voedselveiligheid voor verschillende specifieke business cases. Zo werken in de groenten- en fruitsector handelsbedrijven, Food Compass en Q-ray samen om residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit te monitoren. Dit geeft de betrokken partijen handvatten om bij incidenten of norm-overschrijdingen de juiste acties in te zetten en waar nodig extra specifieke monitoring toe te passen.Q-ray werkt ook samen met het Voedingscentrum aan de Levensmiddelendatabank (LeDa). Deze databank bevat behalve informatie over voedingswaarde van voedingsmiddelen ook informatie over allergenen. Via opvraagbare allergenen-vrije productlijsten krijgen consumenten met allergie betrouwbaar informatie over veilig voedsel. Met het Nederlands Bakkerij Centrum ontwikkelde Q-ray voor de bakkerijsector de ingrediëntendatabank SpecsPlaza. SpecsPlaza ondersteunt bakkers bij het opmaken van etiketten volgens de regels van de voedselwarenwet. Hierdoor krijgen consumenten betrouwbare etiketinformatie, waaronder allergenen en additieven in voedsel.Wij adviseren je graag over het opzetten en realiseren van voedselveiligheidssystemen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op voor advies of meer informatie over diverse ICT oplossingen.

Ontdek hoe ICT jouw organisatie en sector versterkt

Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.

Ontvang vrijblijvend advies